VOORGAANDE EDITIES
2014    2013    2012    2011     2010     2009     2008

2010 // Verteld en gezwegen
De ondeugende streken van Tijl Uilenspiegel. De Lebensstürme van Franz Schubert. De vioolspelende soldaat die zijn ziel aan de duivel verkoopt. De sprookjes van Robert Schumann… In veel muziek schuilt een prachtig verhaal. Het Storioni Trio besloot dat Verteld en Gezwegen het thema van dit festival moest zijn. Zo klinkt er onder andere een Russische Animal Farm over de stichters van de Nieuwe Sovjetstaat, door componist Nodar Gabunia, dat voorzichtig ‘Fabel’ wordt genoemd. En Mauricio Kagel laat op het podium twee celli en een percussionist elkaar de strijd aanbinden. Toch gaat het in dit festival niet om het verhaal als letterlijke betekenis van het woord, maar om de muzikale boodschap als koppeling van beeld of sfeer.


Composers-in-residence
Een festival zou geen festival zijn zonder een composer-in-residence. Het Storioni Festival heeft er zelfs twéé… James MacMillan en Peter-Jan Wagemans. ‘De krachtigste stem in de Britse muziek van nu’, zo schreef The Times over James MacMillan. Ongetwijfeld verovert de Schot het festival met zijn direct aansprekende en beeldende muziek, waarvan zijn wereldwijde hit ‘Seven Last Words from the Cross’ uitgevoerd wordt door het Nederlands kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta. Een componist van eigen bodem is Peter-Jan Wagemans. Hij wordt om zijn monumentale klank wel met Messiaen vergeleken en is een verhalend componist bij uitstek. Tijdens het openingsconcert op vrijdag 15 januari gaat zijn ‘Drie liefdesmelodieën’ voor pianotrio in het Muziekcentrum in première.


Speciale gasten
Ook tijdens deze derde editie staan musici van wereldfaam op het podium: celliste Natalia Gutman, sopraan Nelly Miricioiu, pianist Alfred Brendel – die dit keer ook als dichter tevoorschijn komt – en vele anderen. Stuk voor stuk grootheden waarmee het Storioni Trio samenwerkt aan prachtige uitvoeringen, en wat ongetwijfeld voor vele hoogtepunten in het festival zal zorgen. Zo starten het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfoniëtta hun tournee met MacMillans ‘Seven Last Words from the Cross’ en het ‘Requiem’ van Fauré. Maar ook het concert met Sjostakovitsj’s ‘Zeven romances’ dat wordt begeleid door dansers van Dance Works Rotterdam, doet de verwachting stijgen