VOORGAANDE EDITIES
2014    2013    2012    2011     2010     2009     2008

2009 // UIT DE VOLKSMOND 

Dagblad Trouw deelde na afloop van het eerste festival een groot compliment uit over de programmering: ‘Die hield zich ver van het type stukken-uit-de-ijzeren-doos-die-niet-bij-elkaar-passen-maar-die-wel-leuk-door-ons-en-onze-vrienden-zonder-al-te-veel-repetities-in-elkaar-geflanst-kunnen-worden-(kijk-ons-eens-een-pret-hebben-met-elkaar!).’ Recensent Anthony Fiumara roemde ‘de afgewogen keuze’ in de programmering.
De lat voor het artistieke team van het Storioni Festival ligt dus hoog in 2009. Het Storioni Trio en Frank Veenstra – artistiek manager van Muziekcentrum Frits Philips – kozen als festivalthema ‘Uit de volksmond: van overlevering tot meesterwerk’. Hierin komen de zeer diverse invloeden tot uitdrukking die er zijn te horen in de meesterwerken van grote componisten, met name uit de volksmuziek.


Wereldpremière
De Nederlandse componist Theo Loevendie kreeg de opdracht om een nieuw werk te schrijven voor het Storioni Festival. Zijn nieuwe werk – getiteld Min –  voor pianotrio (piano, viool en cello) en Erhu (een traditioneel Chinees strijkinstrument) gaat in première tijdens het openingsconcert op vrijdag 16 januari. Andere werken van Loevendie die tijdens het festival worden uitgevoerd zijn Victoria Regina (Nederlandse première), Bons en Ackermusik.


Speciale gast: Jean-Yves Thibaudet
Speciale gast tijdens het Storioni Festival 2009 is de gerenommeerde Franse pianist Jean-Yves Thibaudet. Een groot pianist, wiens poëtische spel zich uitstekend leent voor het Franse repertoire waarin hij samen met de leden van Storioni Trio te beluisteren zal zijn. Maar ook een pianist met een fabelachtige techniek en klankbeheersing. Dit komt hem goed van pas in Mendelssohns sprankelende Eerste Pianoconcert, waarin hij soleert samen met de Würrtembergisches Kammerorchester Heilbronn.


…Pekka Kuusisto…
Een heel ander fenomeen is de Finse violist Pekka Kuusisto. Hij geldt als een van de meest veelzijdige en opvallende musici van dit moment. In 1995 won hij op 19-jarige leeftijd als eerste Fin het prestigieuze Sibelius vioolconcours. Wat Kuusisto echt onderscheidt van veel klassieke musici: hij is niet bang is om te improviseren en is thuis in zeer veel verschillende stijlen. Zijn bijdrage aan het festival is te horen tijdens de Storioni Nacht op zaterdag 24 januari. Tijdens dit concert krijgt Kuusisto carte blanche om op geheel eigen wijze traditionele Finse volksmuziek ten gehore brengen. Als geen ander weet hij deze authentieke muziek te verbinden met deze tijd.