Concertinformatie

Zoals de titel suggereert, gaat Dean’s Night Window over gemoedstoestanden in het donker: een deel van ons leven dat zo vaak wordt geassocieerd met kwetsbaarheid, angsten en onzekerheden. Het is een sfeervol stuk dat vakkundig in elkaar zit. Het opent met heerlijk donkere basklarinet lijnen en de piano is edgy met vaak staccato-klanken. Het geeft een jazzy jaren ‘30 gevoel en doet denken aan impressionistische Franse werken van bijvoorbeeld Darius Milhaud, of aan de stukken van Bohuslav Martinů uit die tijd.

Het Pianokwintet opus 44 is een pianokwintet van de hand van Robert Schumann. In oktober 1842 had hij nog geen drie weken nodig om het werk af te maken. Het werk ontstond in misschien wel de gelukkigste levensfase van de componist; op dat moment was nog geen sprake van de depressie die hem tenslotte tot zelfmoord zou drijven. Het kwintet droeg hij op aan zijn vrouw Clara en zij nam uiteraard deel aan de eerste uitvoering. Deze uitvoering werd een groot succes en hielp bij het vestigen van Schumanns reputatie zoals nooit eerder een van zijn werken had gedaan en later nog zou doen.

Schumann was een van de eerste componisten die een piano toevoegde aan het klassieke strijkkwartet en zo een nieuwe dimensie gaf aan kamermuziek. Dit pianokwintet is een schoolvoorbeeld van de expressieve interacties die het strijkkwartet en de piano met elkaar aangaan.

Dit concert wordt gepresenteerd door Gijs Groenteman.

Repertoire

Dean – Night Window
Schumann – Pianokwintet op. 44

In de media

"... a real tour-de-force in terms of instrumental scoring. Depicting human thoughts and behaviour at night time, the music surveyed a vast array of techniques and textures, as well as contrasts of moods ranging from sombre and reflective to hyperactive and wild... a substantial and interesting work."

- Anthony Ritchie, chambermusic.co.nz
Musici:
Brett Dean
Altviool
Thomas Beijer
Piano
ADAM Quartet
Strijkkwartet
Julien Hervé
Klarinet
Bart van de Roer
Piano