Het Rembrandt Frerichs Trio laat zich voor dit Storioni concert inspireren door Sweelinck, Bach, Brahms en Messiaen. In de prachtige houtwerkplaats van Piet Hein Eek ontmoeten jazz en klassiek elkaar. Via de livestream kunt u erbij zijn en bent u gegarandeerd van een plekje op de virtuele eerste rij!

In 2018 stond Rembrandt Frerichs en zijn (jazz)trio op het programma van de Nederlandse Bachvereniging. Waren ze daar op z’n plaats? Rembrandt vindt van wel. Hoewel ze Bach speelden, deden ze ook onverwachte dingen. Ze drukten bij wijze van spreken de pauzeknop in, pakten een typisch Bachfiguurtje bij de kop en gingen los. Improviseren. Soms mérkt het publiek niet eens dat ze niet 100% Bach spelen maar Bach improviseren.

Waar Beethoven en jazz natuurlijk mijlenver uit elkaar liggen, is het verschil tussen barok – vroegbarok vooral – en jazz, niet zo groot. Zeker nog vóór Bach, bij Montiverdi, hadden musici veel meer vrijheid en was er veel ruimte voor improvisatie. Er stond veel minder op papier. Frerichs: “Als Ton Koopman een barokcantate begeleidt, zou je eens moeten zien hoe weinig nootjes zijn klavecimbelpartij heeft. Een paar becijferde bas-symbolen, baslijntje, de verdere details verzint hij erbij. Net jazz toch?”

Dit concert zal worden gepresenteerd door Gijs Groenteman.

In de media

"Rembrandt Frerichs’ playing is as memorable as his first name: a young musician with remarkable chops who’s also developed an easily-recognisable
personal style."

- All About Jazz
Musici:
Rembrandt Frerichs Trio
Piano, contrabas en drums