LAATSTE NIEUWS

19 mei 2019

Maat Saxophone Quartet wint Storioni Concours 2019

De Finale van het Storioni Concours werd op zaterdag 18 mei in het Warehouse of Innovation (het voormalige V&D gebouw) te Eindhoven door het Maat Saxophone Quartet gewonnen. De winnaars speelden op 19 mei live in het Concertgebouw te Amsterdam het programma Spiegelzaal op NPO Radio 4. Verder worden in het komende seizoen optredens gepland in o.a. Muziekgebouw Eindhoven en Podium Klassiek Eindhoven.

Voorronde

Aan het Concours namen zeven ensembles deel. De voorronde werd donderdag 16 mei in de Kleine Zaal van Muziekgebouw Eindhoven gehouden, waarbij de leden van het Storioni Trio de jury vormden. De drie ensembles die zij selecteerden voor de finale werden op 17 mei gecoacht door het Trio.

Finalisten

De andere finalisten naast het Maat Saxophone Quartet waren het SanTella Duo bestaande uit de zussen Stella Zake (viool) en Santa Zake (piano) en het ZEAL Ensemble bestaande uit Celine Debacquer (zang), Helena Faes (cello) en Saskia Van Herzeele (piano).

Jury

De juryleden in de Finale waren Sven-Arne Tepl (directeur Residentie Orkest, voorzitter van de jury), Cécile Gouder de Beauregard (programmeur klassiek TivoliVredenburg Utrecht), Marjolijn Sengers (journalist, programmeur Podium Klassiek Eindhoven) en Jeroen Smits (programmeur klassiek Muziekgebouw Eindhoven).

Storioni Concours

Editie 2019 was de negende van het Storioni Concours dat deze keer deel uitmaakte van Music in the Streets, een nieuw onderdeel van het Storioni Festival met vele uitvoeringen van kamermuziek in de straten en op bijzondere locaties in het centrum van Eindhoven. Voor het Concours konden zich kamermuziekensembles inschrijven met leden die studeren aan een Nederlands of Vlaams conservatorium of die daar maximaal 4 jaar geleden zijn afgestudeerd.

Nieuw concert format

Alle deelnemers moesten een plan schrijven om een nieuw publiek te bereiken en hen de weg naar de podia te laten vinden. Daarbij moest al rekening worden gehouden met de uitvoering in het Warehouse of Innovation, wat geen ‘gewone’ concertzaal is. De winnaars bedachten een concept dat gebaseerd is op een droom: de overgangen tussen de gespeelde werken van Debussy (Rêverie) en Guillermo Lago werd gesproken tekst afgespeeld om het publiek bij een droom te betrekken.

 

Maat Saxophone Quartet

Daniel Ferreira, sopraansaxofoon

Catarina Gomes, altsaxofoon

Pedro Silva, tenorsaxofoon

Mafalda Oliveira, baritonsaxofoon

Het Maat Saxophone Quartet is een 100% Portugees ensemble, opgericht in de standplaats Amsterdam. Het saxofoonkwartet won een prijs in Prémio Jovens Músicos, een prestigieus klassiek muziekconcours in Portugal. De optredens spelen zich voornamelijk in Portugal en Nederland af in zalen als Willem Twee in ’s-Hertogenbosch, het Cenakel in Tilburg, het Grande Auditório van het conservatorium van Coimbra en in het Grande Auditório van de Fundação Calouste Gulbenkian te Portugal. In 2018 was het kwartet finalist in het Willem Twee kamermuziekconcours in ’s Hertogenbosch, won het de eerste prijs in de nationale kamermuziekcompetitie in Vila Verde in Portugal en eindigde het als derde in het Grachtenfestival concours.

De kwartetleden zijn studenten uit de klas van Arno Bornkamp en Willem van Merwijk, en zij hebben ook vele lessen gekregen van Ties Mellema, Lars Niederstrasser, Nuno Pinto, Ricardo Silva en António José Pereira.

 

LAATSTE NIEUWS

Terug naar het laatste nieuws Storioni Festival