ACADEMY / STORIONI FESTIVAL 2019

ACADEMY – Storioni Concours

Het Storioni Concours 2019 vond plaats van 16 t/m 20 mei en is gewonnen door het Maat Saxophone Quartet

Storioni Concours 2019

Het Storioni Festival organiseert in 2019 de negende editie van het Storioni Concours (voorheen Storioni Toonzaal Competitie/Storioni Willem Twee Concours) waarbij ensembles de kans krijgen zich te presenteren tijdens het Storioni Festival 2019. Op donderdag 16 mei zal de eerste ronde plaatsvinden in Muziekgebouw Eindhoven. Deze is niet toegankelijk voor publiek. Dit jaar zal op zaterdag 18 mei (let op: 2 dagen na de eerste ronde) een aparte finale middag worden georganiseerd in Warehouse of Innovation, Eindhoven. Op woensdag 17 mei geeft het Storioni Trio een exclusieve coachingles aan de finalisten.

Voor wie?
Kamermuziekensembles die studeren aan een NL of Vlaams conservatorium of die daar maximaal 4 jaar geleden afgestudeerd zijn en die náást het beheersen van divers repertoire ook nadenken over hun rol in een veranderende klassieke muziekwereld.

Nieuw concert format
De tijden, onze ideeën en voorkeuren veranderen: zeker ook in de klassieke muziekwereld. We hebben concurrentie van Netflix, social media én te maken met een veranderend publiek.
Hoe gaan jullie, de jongste generatie musici, om met deze uitdagingen? Lukt het jullie om een nieuw publiek te bereiken en hen de weg naar de podia te laten vinden? Bedenk hiervoor een plan, schrijf het op (max. 400 woorden)…en voer je plan uit met een performance in de Warehouse of Innovation tijdens ons concours.

Houdt bij het bedenken van je plan in het achterhoofd:
-dat je zowel concertbezoekers alsook toevallige voorbijgangers als publiek hebt;
-dat je in een ruimte bent met weinig technische faciliteiten; wij voorzien een vleugel, lessenaars, stoelen eventueel een microfoon en basic verlichting (frontlicht), maar verder is het aan jullie.

Repertoire
Je schrijft je in met 2 stukken uit verschillende stijlperiodes. Het is niet toegestaan om stukken uit de barok en renaissance te spelen.
Tijdens de voorronde kan je maximaal 20 minuten spelen en dien je in die 20 minuten ook je vernieuwende concert format (zie hierboven) mondeling te presenteren.
Tijdens de finale krijgt iedere finalist 30 minuten podiumtijd. In deze tijd speel je de 2 werken die je hebt opgegeven, die je hebt geïntegreerd in je vernieuwende concert format.

Procedure
11 maart – Inschrijving geopend
7 mei, 11:00 uur- Inschrijving gesloten
16 mei – Eerste ronde in Muziekgebouw Eindhoven
17 mei – Coachingsles door Storioni Trio voor de finalisten
18 mei- Finale in Warehouse of Innovation, Eindhoven


Laureaten

2018 – Firgun Ensemble
2017 – Duo Ebano
2016 – Ebonit Saxophone Quartet
2015 – Pianotrio Impression
2014 – Duo Hiberi
2013 – Trio Rodin
2012 – Mosa Trio
2011 – Berlage Saxophone Quartet