MUSICI / STORIONI FESTIVAL 2019

Storioni Trio

Storioni Trio
Bart van de Roer – piano
Wouter Vossen – viool Laurentius Storioni, Cremona 1794
Marc Vossen – cello Giovanni Grancino, Milaan 1700

Uitgebreid repertoire
Het Storioni Trio voert werken uit voor pianotrio, variërend van klassiek tot hedendaags, van Haydn tot Henze. Het trio is een vooraanstaand expert in het triple concerto repertoire (Beethoven, Casella, Juon, Martinu, Moor, Voříšek). Het Storioni Trio heeft opdrachten gegeven aan componisten zoals Kevin Volans, David Lang, Peter-Jan Wagemans, Nico Muhly en Willem Jeths voor het schrijven van triple concerti die zij tevens in première hebben laten gaan. De repetities van het trio zijn even indringend als hun concerten en dienen beide om verder te gaan ‘dan de muziek en het vertellen van het verhaal’.

Met Beethoven in het hart
Het Storioni Trio heeft recent de volledige pianotrio’s van Beethoven in Zwitserland en in Nederland uitgevoerd, op zowel authentieke- als moderne instrumenten. De opname van Beethoven’s Triple Concerto op authentieke instrumenten met het Nederlands Symfonie Orkest o.l.v. Jan Willem de Vriend kreeg lovende recensies in internationale media zoals de Sunday Times, Fono Forum en Gramophone Magazine. Dit laatste tijdschrift verkoos de CD tot Editors Choice juli 2013 en BBC Radio3 verkoos de opname tot CD van de Week.

‘Een hecht, geanimeerd ensemble in klank en interpretatieve intentie. Degenen die misschien het Triple Concerto niet onder mooiste werken van Beethoven rekenen, zouden wel eens kunnen worden verleid door deze intelligente, evenwichtige en prachtig gespeelde uitvoering’’- Gramophone

Storioni Festival
Het Storioni Trio is artistiek directeur van het jaarlijkse, tiendaagse ‘Storioni Festival’ in Eindhoven. De 10e editie vond in januari 2017 plaats. Internationale top musici, aanstormend talent en het Storioni Trio delen met elkaar het podium. Recente edities hebben gasten verwelkomd zoals Gidon Kremer, Vadim Repin, Jean-Yves Thibaudet, Nelly Miriciou, Natalia Gutman, Mischa Maisky, Sol Gabetta, Jörg Widmann, Baiba en Lauma Skride. Daarnaast geeft het Storioni Festival jaarlijkse opdracht voor een nieuwe triple concerto of werk voor pianotrio dat tijdens het festival in première gaat.

Internationale optredens
Het Storioni Trio treedt regelmatig op in internationaal vooraanstaande concertzalen zoals de Wigmore Hall, Carnegie Hall, het Concertgebouw en op festivals als Kuhmo, Mecklenburg Vorpommern Festival, Osnabrück Kammermusiktage en Trio Festival in de Philharmonie Moskou. Verschillende tours leidde het trio naar India, het Midden-Oosten, Australië, Taiwan, Japan en de Verenigde Staten.

20 jaar Storioni Trio
Opgericht in 1995 vierde het Storioni Trio tijdens het seizoen 2015-16 zijn 20-jarig jubileum. In die twintig jaar heeft het Storioni Trio zich ontwikkeld tot specialist op het gebied van het triple concerto en tot Beethoven specialist. Het Storioni Trio vierde zijn jubileum met triple concerten met het Sankt Gallen Sinfonie Orchester en Otto Tausk, met deFilharmonie in Antwerpen en Philippe Herreweghe en met de philharmonie zuidnederland en Kees Bakels.

Recent
In maart 2017 maakte het Storioni Trio een tournee door Polen, in april 2017 was het Storioni Trio te gast zijn bij Jaap van Zweden en zijn orkest in Hong Kong. In de zomer speelde het StorioniTrio op kamermuziekfestivals in Italie en Finland. Dit najaar staan oa concerten met de Bochumer Symphoniker en tournees naar Georgie en Roemenie gepland.