PROGRAMMA / STORIONI FESTIVAL 2019

Storioni Dansconcert
VR 24 MEI 2019Storioni Dansconcert Muziekgebouw Eindhoven | Kleine zaal + foyer | 19.50 uur | € 20,57 (exclusief € 2 servicekosten per ticket)

Storioni Trio, Finghin Collins piano, Olivier Doise hobo, Oleg Fateev bayan en zang, Ying Lai Green contrabas, Amihai Grosz altviool, Eline Hensels cello, Juliette Hurel fluit, Hervé Joulain hoorn, Lilli Maijala altviool, Quirine Scheffers viool, Liesbeth Vreeburg harp, Annelien van Wauwe klarinet
Dansers: Matthew Golding & Sasha Mukhamedova (Nationaal Ballet) en Tangoschool Tipo Tango
Vooraf in de foyer: Dominique Vleeshouwers slagwerk en The Ruggeds breakdance

Mozart – Pianokwartet in g KV 478
Debussy/Fradiani – Prélude à l’après-midi d’un faune
Tsjaikovski – Pas de deux uit het Zwanenmeer
Saint-Saens – De zwaan
Stravinsky – Suite l’Histoire du Soldat
Paganini – Mosesvariatie
De Falla – Uit El amor brujo: Vuurdans
Fateev – Tango

‘Ik dans niet op muziek… ik dans muziek.’ Heeft de beroemde Russische ballerina Maja Plisetskaja eens gezegd. Zij kon het weten. Muziek en dans zijn één. Zo blijkt ook vanavond. De meest schitterende dans- en balletpartituren komen op de lessenaars! Van breakdance tot een onvervalste Pas de deux van Tsjaikovski. Tot de dans nodigt ook Debussy’s zwoele Prélude waarop al in 1912 een beroemd ballet met Nijinski werd gemaakt, en Saint-Saëns’ kleinood De zwaan.

Het is ook de avond van de laureate van de Cellobiënnale 2018. Deze jonge Limburgse heet Eline Hensels. Op één snaar, de g-snaar, haalt ze de meest onmogelijke toeren uit; Paganini leek wel een ballet te componeren. Tenslotte bespeelt de Moldavische Oleg Fateev de bayan (een moderne Russische knoppenaccordeon) waarbij hij ook zingt. Zijn opzwepende muziek vormt de overgang naar een podium waar u het, mocht u willen, zelf mag doen: (de tango) dansen!

Voorafgaande aan het concert is er in de foyer een optreden van slagwerker Dominique Vleeshouwers die in 2014 in Eindhoven het prestigieuze internationale TROMP Slagwerk Concours won. Hij wordt bijgestaan door de urban dancegroep The Ruggeds.